Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Vrijwilligerswerk onder de loep

Geplaatst op: 10-05-2020, 13:48:02

Doet u vrijwilligerswerk? Of bent u van plan dat te gaan doen? Dan is het handig om te weten dat u in bepaalde gevallen kunt profiteren van fiscale voordelen. We laten u zien hoe dat precies zit.

Voor de fiscus zijn vrijwilligers mensen die werk doen voor een organisatie zonder winstoogmerk (doorgaans stichtingen of verenigingen). Soms krijgen ze daarvoor een of andere vorm van financiële vergoeding die in een aantal gevallen belastingvrij kan blijven. Voor alle vrijwilligers van Nederland: de fiscale mogelijkheden op een rij.

Vergoeding
Vrijwilligerswerk is in principe onbetaald, anders zou het gewoon ‘werk’ heten. De organisatie betaalt dus geen loon. Soms is er wel sprake van een kleine (onkosten)vergoeding. Die is onbelast, zolang ze niet in verhouding staat tot de omvang en het tijdsbeslag van de verrichte werkzaamheden.
Ontvangt u voor uw vrijwilligerswerk een vergoeding, dan zijn er drie mogelijkheden:

(1) U ontvangt zonder specificatie een vrijwilligersvergoeding van € 170 of minder per maand èn niet meer dan € 1.700 op jaarbasis. Is sprake van een vergoeding op uurbasis, dan mag die niet hoger zijn dan € 5,00 per uur (€ 2,75 voor vrijwilligers tot en met 21 jaar). Het maakt daarbij niet uit of u een uitkering heeft. De vergoeding is onbelast, zolang het bedrag het maximum per maand en per jaar niet overschrijdt en ze te beschouwen is als forfaitaire kostenvergoeding of als kleine vergoeding voor de inzet.

(2) U ontvangt een vergoeding voor kosten. Deze kosten moeten daadwerkelijk door u en in redelijkheid zijn gemaakt. De vergoeding is onbelast. Voor het gebruik van uw auto mogen de werkelijke kosten worden vergoed (voor de berekening ervan vindt u een handige tool op www.anwb.nl, zoekterm ‘autokosten’).

(3) De vergoeding is hoger dan onder 1, zonder onkostenspecificatie. De hele vergoeding wordt nu gezien als inkomen, waarover in principe belasting wordt geheven. Als daarbij ook sprake is van (fictieve) dienstbetrekking, worden tevens sociale premies en loonbelasting ingehouden.

Voorbeeld 1
U krijgt € 150 voor het bemannen van een stembureau. Deze vergoeding staat in geen verhouding tot de gemaakte kosten en wordt ook niet gezien als kleine vergoeding. De vergoeding is belast als resultaat uit overige werkzaamheden.

Voorbeeld 2
U doet vrijwilligerswerk, maar houdt niet bij hoeveel tijd u aan het vrijwilligerswerk besteedt en u wordt niet geacht een urenadministratie bij te houden. De maximale vrijwilligersvergoeding van € 5,00 per uur geldt alleen als u als vrijwilliger per uur wordt uitbetaald. U mag in totaal maximaal € 170 per maand ontvangen en niet méér dan € 1.700 op jaarbasis.

Voorbeeld 3
U krijgt een ongespecificeerde vergoeding (1) plus een vergoeding voor kosten (2). In dat geval worden de vergoedingen bij elkaar opgeteld en gelden de maxima van 1. Krijgt u méér? Dan moet u alle vergoedingen aangeven als inkomsten uit overige werkzaamheden. De kosten die u in verband met het vrijwilligerswerk heeft gemaakt, zijn wel integraal aftrekbaar.

Voorbeeld 4
U doet vrijwilligerswerk voor meerdere organisaties. Per organisatie krijgt u minder dan de belastingvrije vergoeding, bij elkaar krijgt u méér dan het maximum. De vergoedingen zijn allemaal belast als resultaat uit overige werkzaamheden en alle kosten die u maakte zijn aftrekbaar.


Giftenaftrek
Doet u vrijwilligerswerk voor een ANBI of steunstichting SBBI, dan kunt u uw vrijwilligerswerk als gift aftrekken in de volgende situaties:

(1) U heeft recht op een vrijwilligersvergoeding. U moet dan een ‘vrijwilligersverklaring’ hebben, recht hebben op de daarin genoemde vergoeding en de instelling moet de vergoeding kunnen en willen uitkeren. U moet vervolgens vrijwillig van de vergoeding afzien.

(2) U heeft recht op een vergoeding voor gemaakte kosten. Kunt u op grond van een vergoedingsregeling gemaakte kosten vergoed krijgen? Als u vrijwillig afziet van die vergoeding mag u de kosten als gift opvoeren.

(3) U kunt de gemaakte kosten niet vergoed krijgen. Als de ANBI of steunstichting SBBI uw kosten niet wil of kan vergoeden, maar deze kosten hadden naar algemeen aanvaarde maatschappelijke opvattingen wel vergoed moeten worden, dan kunt u die kosten als gift in aftrek brengen (dus ook als er geen vergoedingsregeling is). Denk bijvoorbeeld aan kopieerkosten, papier, enveloppen, postzegels en reiskosten. Autokosten zijn aftrekbaar tegen € 0,19 per kilometer.

Een paar voorbeelden van wat werkt — en wat niet. In alle gevallen gaat het om vrijwilligerswerk voor een ANBI:

Voorbeeld 1
U besteedt jaarlijks 200 uur aan vrijwilligerswerk, maar u heeft geen recht op een vergoeding. U kunt niets opvoeren.

Voorbeeld 2
U rijdt 1.000 km per jaar in verband met vrijwilligerswerk en krijgt daarvoor geen vergoeding. U kunt 1.000 x € 0,19 = € 190 als gift opvoeren.

Voorbeeld 3
U besteedt jaarlijks 200 uur aan vrijwilligerswerk. U heeft recht op een vrijwilligersvergoeding van € 5,00 per uur, dus € 1.000, en de instelling is financieel in staat om u dit bedrag te betalen. Als u van betaling afziet, kunt u € 1.000 als gift opvoeren, mits u een vrijwilligersverklaring kunt overleggen.

Voorbeeld 4
U heeft volgens de reglementen recht op € 500 vrijwilligersvergoeding. De instelling is echter financieel niet in staat om dat uit te betalen. U kunt niets opvoeren.

Voorbeeld 5
U doet vrijwilligerswerk. De instelling wil u eigenlijk geen vergoeding geven. Daarom spreekt u een vergoeding af, maar tegelijkertijd maakt u ook de afspraak dat u van die vergoeding afziet. U mag niets opvoeren.


Drempel
Niet alles van wat u als gift opvoert, is aftrekbaar. Van alle giften moet eerst 1 procent van het (al dan niet gezamenlijke) drempelinkomen — het inkomen uit box 1, 2 en 3 samen vóór aftrek van de persoonsgebonden aftrekposten — worden afgetrokken. Daarbij geldt een niet-aftrekbaar minimum van 60 euro. Het meerdere is aftrekbaar, tot maximaal 10 procent van het drempelinkomen.

Bonnen
Als u de niet-ontvangen vergoeding en/of kosten als gift wilt aftrekken, moet u kunnen aantonen dat u de kosten daadwerkelijk heeft gemaakt en/of dat u recht had op de (kosten)vergoeding. Bewaar dus alle bonnen (kopieën mag ook) en de vrijwilligersovereenkomst tot minimaal vijf jaar na het jaar waarin u aangifte deed.

Meer voorbeelden op www.belastingdienst.nl (zoeken op ‘vrijwilligerswerk’). Op www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/anbi_zoeken kunt u zien of de organisatie waar u vrijwilligerswerk voor doet een (culturele) ANBI is. Op de site van de Belastingdienst vindt u ook een ‘overzicht steunstichtingen SBBI’.

LET OP: 

WERK EN UITKERING

Heeft u een uitkering en wilt u als vrijwilliger aan de slag? Vaak kan dat zonder dat u gekort wordt op uw uitkering, maar stem dit altijd van tevoren af met de uitkeringsinstantie. Bent u werknemer? Check dan uw arbeidsovereenkomst voordat u vrijwilligerswerk gaat doen. Soms staat daarin dat u toestemming moet vragen aan uw werkgever.

Bron: nieuwsbrief FiscAlert van april 2020 (jaargang 26 nummer 4)

Ga terug naar de vorige pagina